Jessien matka kokista kohdevastaavaksi

08.06.2018

On ihmisiä, joiden tapaaminen saa välittömästi hyvälle tuulelle, ja jotka levittävät positiivista energiaa ympärilleen. Juuri tällainen ihminen on Jessie Aniceto, Filippiineiltä kotoisin oleva LTQ:n kohdevastaava. Avoin ja positiivinen Jessie on työskennellyt LTQ:lla yli kolme vuotta ja kohdevastaavanakin runsaan vuoden. Jessien haastattelu aloittaa kolmen LTQ:n työntekijän haastattelun sarjan. Yhteistä haastateltaville on se, että he osallistuivat tänä keväänä LTQ:n järjestämään suomen kielen opetukseen.

 

Vaikka Jessie on ehtinyt tehdä jo varsin pitkän uran LTQ:lla, hänen ensimmäinen ammattinsa löytyy keittiöstä. Jessie työskenteli nimittäin Filippiineillä pitkään kokkina, ja siinä ammatissa hän suunnitteli jatkavansa Suomessakin.

 

– Tein jo lukioaikana Filippiineillä kokin töitä hotellien keittiöissä. Nautin siitä työstä, se oli minulle kuin leikkiä. Vuodesta 2004 vuoteen 2008 työskentelin risteilyaluksilla kokkina, minkä jälkeen palasin töihin mantereelle. Pidin hetken aikaa myös omaa ravintolaa Filippiineillä, Jessie kertoo.

 

Jessien elämä sai uuden suunnan, kun hänen työkaverinsa risteilyalusajoilta kertoi Filippiineillä toimivasta suomalaisesta yrityksestä, joka välitti kokkeja Suomeen. Jessie kiinnostui tästä mahdollisuudesta, joten vuonna 2011 hän muutti Suomeen.

 

-Tulin Suomeen tammikuussa, ja silloin satoi lunta ja oli todella kylmä. Se oli minulle pieni shokki. Mutta tilanne on varmaan sama kaikille trooppisista maista tuleville ihmisille. Suomalaiset ihmiset vaikuttivat alusta alkaen vakavilta mutta ystävällisiltä. Minulla on vain hyvää sanottavaa suomalaisista. He ovat ystävällisiä ja kohteliaita. Ja vaikka he ovat usein vakavia, syvällä sisimmässään he ovat rehellisiä ja lojaaleja, Jessie toteaa.

 

Jessien työura ei alkanut Suomessa ongelmitta. Kokin töiden löytäminen oli kielitaidottomuuden takia vaikeaa, eikä sopimuksistakaan pidetty aina kiinni.

 

-Yllätyin siitä, kuinka vaikeaa oli löytää Suomesta kokin töitä ilman suomen kielen taitoa. Lopulta sain työpaikan erään hotellin keittiöstä, mutta olin siellä vain runsaan kuukauden. Valitettavasti ravintolan omistaja ei noudattanut työsopimukseni ehtoja, joten jatkaminen oli mahdotonta, Jessie muistelee.

 

Hyvin pian sen jälkeen Jessie aloitti työt siivoojana eräässä siivousalan yrityksessä. Runsaat kolme vuotta sitten hän vaihtoi LTQ:lle, jossa hän työskenteli ensin noin kaksi vuotta siivoojana ja yleni reilu vuosi sitten kohdevastaavaksi. Jessie nauttii nykyisestä työstään.

 

-Päiväni ovat hyvin erilaisia. Esimerkiksi tällä hetkellä on menossa kiireinen jakso. Pyrin aina ottamaan huomioon asiakkaiden erityistarpeet mahdollisimman hyvin.

 

Jessie arvostaa erityisen paljon työnantajansa helposti lähestyttävää ilmapiiriä.

-LTQ on hyvä työnantaja. Tulen erinomaisesti toimeen kaikkien esimiesteni kanssa. Heidän tapansa kommunikoida ja toimia asiakkaiden kanssa on ihailtavaa. Työntekijät ovat ystävällisiä. He eivät kohtele minua pelkästään työntekijänä vaan myös ystävänä. Voin sanoa olevani hyvässä yrityksessä, Jessie kiittää.

 

Jessie aloitti opiskelun LTQ:n järjestämällä suomen kielen kurssilla maaliskuussa. Hänellä oli jo valmiiksi hieman kosketuspintaa suomen kielen opiskeluun.

-Aloitin opiskelun suomen kielen kurssilla samana vuonna kun tulin Suomeen, mutta kurssi ei kestänyt kovin pitkään. Vaikka tunneilla opittiin ja puhuttiin suomea, niin kotona ja vapaa-ajalla käytin kuitenkin äidinkieltäni tagalogia ja englantia.

 

Jessien mielestä suomen kielen opiskelu on aluksi todella vaikeaa, mutta vähä vähältä se helpottuu. Oppimisen huomaa esimerkiksi siitä, että edellisen opetuskerran uudet sanat ovatkin seuraavalla kerralla jo tuttuja. Tietysti oppiminen olisi vielä nopeampaa, jos voisi opiskella joka päivä.

 

– Otin osaa LTQ:n järjestämällä suomen kielen kurssille, koska haluan oppia lisää suomea. Uskon, että kun opin puhumaan ja kirjoittamaan entistä paremmin, moni uusi ovi avautuu elämässä. Se on keskeisin syyni opiskella kieltä. Haluankin kiittää tästä mahdollisuudesta LTQ:ta ja erityisesti toimitusjohtaja Liisa Laakkosta sekä suomen kielen opettajaamme Kai Löfgreniä.

 

Jessie viihtyy työssään ja Suomessa, ja on tyytyväinen nykytilanteeseensa. Hän näkee itsensä Suomessa ja LTQ:lla tulevaisuudessakin.

– Haluaisin jäädä Suomeen loppuiäkseni, jos minulla on siihen mahdollisuus. Ja jos saan työskennellä LTQ:lla pitkään, esimerkiksi vielä 10 tai 15 vuodenkin päästä, olen tyytyväinen. Olisin iloinen, jos saisin työskennellä täällä niin kauan, Jessie kertoo.

 

Vaikka Jessie on kotiutunut erinomaisesti Suomeen, hän kaipaa Filippiineiltä perhettään ja vanhoja harrastuksiaan.

 

-Minulla on välillä ikävä vanhempiani, siskoani ja veljeäni, jotka asuvat Filippiineillä. Kaipaan myös koripallon pelaamista. Pelasin nuorempana todella paljon koripalloa, ja se on laji, jota rakastan. Lukiossa mietin koripalloa oppitunneillakin, se oli minun juttuni. Ja toinen asia, jota haluaisin tehdä taas enemmän, on ruoanlaitto. Olen kaivannut sitä kauan, Jessie sanoo.

Kai Löfgren

Kirjoittaja on suomen kielen opettaja ja kustannustoimittaja, joka on toiminut suomen kielen opettajana LTQ-Partnersin työntekijöille.