Onni löytyi ystävistä

10.07.2018

Sally Unite on työskennellyt LTQ:lla noin kahden vuoden ajan. Jessie Aniceton ja Vilma Baldevaronan tapaan Sallykin osallistui viime keväänä järjestettyyn suomen kielen opetukseen.

 

Opiskelijana Sally oli hyvin pedantti, innokas ja kuuliainen, ja omalla aktiivisuudellaan hän lisäsi muidenkin opiskeluintoa. Kun Sally oppi uuden asian ja tiesi vastauksen johonkin kysymykseen, hän paloi halusta päästä sanomaan se ääneen. Tällaisella asenteella oppimista syntyy väkisinkin. Sallyn haastattelu päättää kolmen LTQ:n työntekijähaastattelun sarjan.

 

Toisin kuin Jessielle ja Vilmalle, Sallylle suomen kielen opiskelu oli uutta, sillä hän ei ollut osallistunut aiemmin suomen kielen kursseille. Siitä huolimatta hän teki aina parhaansa ja omaksui hyvin uusia asioita.

 

– Suomen kieli tuntuu todella vaikealta. Yritän kuitenkin parhaani ja haluan kovasti oppia lisää, koska haluan pystyä kommunikoimaan suomen kielellä, Sally kertoo.

 

Vaikka Sallyn suhde suomen kieleen on vasta tutustumisvaiheessa, kielen oppimisesta – ja opettamisestakin – hänellä oli kuitenkin aiempia kokemuksia. Sally ehti nimittäin työskennellä kotimaassaan Filippiineillä opettajana ennen saapumistaan Suomeen.

 

– Kun valmistuin lukiosta, työskentelin vuoden englannin kielen opettajana yläasteella. Pidin työstä, mutta palkka oli huono, joten en jatkanut siinä. Se oli kuitenkin kiinnostava kokemus, Sally muistelee.

 

Sally saapui Suomeen hyvin pian opettajavuotensa jälkeen, vuonna 2000. Tuolla kertaa hän viipyi Suomessa kuitenkin vain kaksi vuotta.

 

– Työskentelin Kirkkonummella perheessä, jossa hoidin lapsia ja siivosin kotia. Elämäni oli aika vaikeaa, koska Kirkkonummi oli kaukana kaikesta, enkä tuntenut oikein ketään. Viikonloput vietin Espoossa siskopuoleni luona, mutta en tutustunut oikeastaan ollenkaan uusiin ihmisiin kahden vuoden aikana. En ollut onnellinen, Sally muistelee.

 

Noiden kahden vuoden jälkeen Sally palasi Filippiineille ja asettui maan pääkaupunkiin Manillaan. Siellä hänen elämänsä meni eteenpäin: hän työskenteli hotellissa, meni naimisiin ja sai lapsen. Palkka hotellin vastaanottovirkailijana ei kuitenkaan ollut erityisen hyvä, joten koitti aika palata Suomeen.

 

– Kun palasin Manillaan, sanoin siskolleni, etten tule enää takaisin Suomeen. Mutta sitten kuulin, että Suomessa olisi työpaikka tarjolla, ja päätin palata.

 

Paluu koitti helmikuussa 2016. Sally työskenteli ensin eräässä siivousalan yrityksessä, mutta hän ei saanut sieltä kokopäivätyötä.

 

– Siskoni on töissä LTQ:lla, ja pyysin häntä auttamaan minua. Hänen ansiostaan pääsin työhaastatteluun ja lopulta LTQ:lle töihin. Nyt olen tyytyväinen ja onnellinen, koska olen tavannut töissä kaikki ystäväni. Haluan pysyä täällä ja työskennellä jatkossakin LTQ:lla, Sally hymyilee.

 

Kun Sallylla on vapaa-aikaa, hän tykkää katsoa televisiota ja viettää aikaa Suomessa asuvien sisarustensa kanssa. Sally katsoo televisiota myös opiskelutarkoituksessa, koska hän pyrkii oppimaan suomea katsomalla suomenkielisiä uutisia. Pian hän pääsee käymään myös kotimaassaan.

 

– Olen menossa lomalla Filippiineille tapaamaan miestäni ja tytärtäni sekä sukulaisiani. Tyttäreni on nyt 16-vuotias. Yritämme saada mieheni ja tyttäreni oleskelulupahakemukset kuntoon, jotta he voisivat tulla Suomeen. Olisimme sitten kaikki vihdoin yhdessä.

Kai Löfgren

Kirjoittaja on suomen kielen opettaja ja kustannustoimittaja, joka on toiminut suomen kielen opettajana LTQ-Partnersin työntekijöille.