Vastuullisuus


LTQ Green & Clean pähkinänkuoressa

LTQ Green & Clean on vastuullisuuskonseptimme, jonka kehitystyö käynnistettiin vuonna 2020 urakalla. Kehitystyö tulee jatkumaan, sillä meille on tärkeää kehittää palveluamme ja prosessejamme niin, että ne toimivat kestävällä tavalla ja ovat vastuullisia sosiaalisesta ja ekologisesta näkökulmasta. Visiomme on luoda vastuullista tulevaisuutta samalla, kun tarjoamme asiakkaillemme parhaan asiakaskokemuksen.

Konsernimme yhteinen Ympäristötiimi johtaa ympäristövastuullisuuden kehittämistyötä ja jalkauttamista sekä seuraa toiminnalle asetettuja mittareita. Viestimme aktiivisesti ja läpinäkyvästi työn etenemisestä ja projektien kuulumisia verkkosivuillamme ja asiakkaillemme.

Meille on tärkeää huomioida ympäristönäkökulma kaikissa valinnoissamme. Arvojemme mukaisesti panostamme myös sosiaaliseen vastuuseen ja henkilöstömme hyvinvointi on meille ensiarvoisen tärkeää. Kannustamme työntekijöitämme oman osaamisen kehittämiseen, teemme yhdessä henkilökohtaiset urapolut työntekijän kanssa sekä tuemme ja kannustamme henkilöstöämme johtajuuteen.

Alta voit katsoa ja halutessasi ladata LTQ-Partnersin ympäristöpolitiikka-tiedoston.

LTQ-Partnersin ympäristöpolitiikka

LTQ Green & Clean on arvojesi mukainen siivouspalvelu

Viimeisen vuoden aikana olemme ottaneet isoja harppauksia LTQ:n ympäristövastuullisuuden kehittämiseksi. Kehitystyön myötä tähtäämme tarjoamaan asiakkaillemme pääkaupunkiseudun ympäristömyönteisintä siivouspalvelua. Palvelumme on suunniteltu siten, ettei kenenkään tarvitse valita hinnan, laadun ja kestävien valintojen välillä, sillä meistä puhdas tulevaisuus kuuluu kaikille!

LTQ Green & Clean perustuu konkreettisiin toimintatapoihin, jotka ulottuvat koko palvelutuotantoomme niin toimisto-, porras- kuin teollisuussiivouksessa:

 • Ympäristövastuullisuutta mitataan

  Mittaamme siivouspalvelumme ympäristövastuullisuuden toteutumista mm. hiilijalanjälkilaskurilla. Green & Clean -konseptin laskurilla mitataan jokaisen työvaiheen kuormitusta ympäristölle ja sitä, mikä on siivouspalvelumme tuottama hiilijalanjälki.  Mittareita seurataan aktiivisesti ja ajantasaisesti, jotta voimme edelleen jatkaa ympäristövastuullisuuden kehittämistämme ja jotta voimme oikeasti olla ympäristövastuullisin siivouspalveluiden tuottaja Uudellamaalla!

 • Vettä on vähennetty

  Siivouksessa ei tarvita läheskään niin paljon vettä, kuin yleensä on tavattu ajatella. Nihkeiksi kostutetut mikropyyhkeet ja lattianpesimet ansiosta vettä ei tarvita ämpäritolkulla siivouskärryissä. Nihkeäpyyhintä myös vähentää mikrobien leviämistä, kun pyyhkeitä ei huljuteta vesiämpärissä. Siivoustekstiilimme ovat uudelleenkäytettäviä ja ne pestään alhaisimmassa mahdollisessa lämpötilassa.

 • Kemikaalit ovat tarkkaan valittuja

  Käytämme ylläpitosiivouksessa kaikissa kohteissamme tarkkaan valittuja kotimaisia ja ympäristömerkittyjä Kiillon tuotteita. Ympäristövastuullisten tuotteiden lisäksi kemikaalien annosteluun kiinnitetään erityistä huomiota ja tuotteet ovat aina tutut siivoojillemme kohteesta riippumatta.

 • Turvallisemmat työympäristöt syntyvät yhteistyössä

  Kaikki LTQ:laiset saavat kattavan perehdytyksen ympäristön huomioiviin toimintatapoihin ja Green & Clean -menetelmiin. Kehittyneen sisäisen jätteenlajittelun lisäksi siivoojamme auttavat asiakkaitamme ympäristöystävällisissä toimintatavoissa.

 

Neuvomme mielellämme kestävien pintamateriaalien vallinnassa ja kiinnitämme huomiota ympäristöä kuormittaviin tekijöihin työkohteissamme.

LTQ:n kaikki siivouspalvelut tuotetaan Green & Clean konseptin mukaisesti ympäristö huomioiden ja kestävästi. Kehittämisprojekti toteutettiin yhteistyössä Sitowise Oy:n kanssa ja jalkauttamis- ja kehitystyötä LTQ:ssa jatkaa konsernin yhteinen Ympäristötiimi. Tavoitteenamme on saavuttaa ISO 14001 -ympäristöstandardi vuonna 2022.

Huomioimalla myös ympäristönäkökulma kaikissa valinnoissamme, asiakkaamme voivat varmistua siitä, että LTQ:n siivouspalvelut tuotetaan heidän tiloihinsa vastuullisesti ja kestävästi, niin ympäristön kuin henkilöstön hyvinvoinnin näkökulmasta.


LTQ:laisten matkassa

Tutustu alla työntekijöidemme uratarinoihin LTQ:lla.

Haastattelut on tehnyt suomen kielen opettaja ja kustannustoimittaja Kai Löfgren kesällä 2018. Kai on toiminut myös suomen kielen opettajana LTQ-Partnersin työntekijöille.

 

Vilma Baldevarona on työskennellyt LTQ:lla siivoojana noin kahdeksan vuoden ajan. Jessie Aniceton tapaan Vilmakin osallistui tänä keväänä järjestettyyn suomen kielen opetukseen. Kurssilla Vilma oli äärimmäisen tunnollinen opiskelija, ja juuri ahkeruus välittyy hänestä aivan erityisen vahvasti. Olipa kyse opiskelusta tai työnteosta, Vilma tekee aina parhaansa. Vilman haastattelu on toinen kolmesta LTQ:n työntekijäesittelystä.

Kuten Jessiekin, myös Vilma on kotoisin Filippiineiltä. Hänen kotipaikkansa on pieni kylä 45 minuutin lentomatkan päässä pääkaupunki Manillasta. Kotona Vilma oppi jo pienenä työnteon merkityksen.

– Olen nuorempi kahdesta sisaruksesta. Autoimme kotona vanhempiamme pienestä pitäen. Lapsena en esimerkiksi pelannut ulkona, koska monien muiden vanhempien tapaan omatkin vanhempani olivat ankaria eivätkä antaneet lastensa juurikaan pelata ja leikkiä. Lapsina meidän piti keskittyä kouluun ja kodin töihin, Vilma kertoo.

Vilma kävi lukiota, mutta se jäi kesken hänen mentyä naimisiin 19-vuotiaana. Vilmalla on neljä lasta, joista vanhin on tällä hetkellä Suomessa hänen kanssaan.

– Hän tuli Suomeen vuonna 2013 ja on Suomessa töissä. Kolme muuta lastani ovat Filippiineillä. Käyn siellä joka vuosi, jos mahdollista. Minulla on jo kaksi lastenlastakin, joita kaipaan kovasti.

Vilma on asunut ulkomailla lähes 20 vuoden ajan: vuonna 1999 hän muutti Singaporeen, josta matka jatkui Suomeen vuonna 2008.

– Asuin Singaporessa yhdeksän vuotta. Sen ajan työskentelin eräässä perheessä: olin lastenvahtina, laitoin ruokaa ja tein kaikenlaisia muita kodin töitä. Suomessa työskentelin ensin kaksi vuotta ruotsalaisessa perheessä Kauniaisissa. Tein sielläkin kaikenlaisia kodin töitä ja asuin lähellä perheen kotia Kauniaisissa, Vilma muistelee.

Vuonna 2010 Vilma aloitti työt LTQ:lla. Hän viihtyy työssään erinomaisesti.

– Työskentely perheissä oli paikoin raskasta, koska erilaisia työtehtäviä oli paljon. Tällä hetkellä tilanne on parempi, ja pidän todella työstäni ja työskentelystä LTQ:lla. Parasta työssäni ovat työkaverini. Me olemme kaikki ystäviä ja viihdymme yhdessä. Kun meillä on tauko, juttelemme ja nauramme paljon, Vilma kertoo hymyillen.

Kun Vilma tuli Suomeen kymmenen vuotta sitten, hän törmäsi samaan ongelmaan, johon niin monet muutkin lämpimistä maista kotoisin olevat ihmiset törmäävät: säähän.

– Kylmyys oli aluksi vaikea paikka minulle, koska olen elänyt aina kuumassa ilmastossa. Alussa viileään ilmastoon oli vaikeaa sopeutua, mutta nyt olen jo tottunut siihen, eikä asia tuota enää ongelmia. Ainoastaan matkustaminen on joskus talvisin vaikeaa, koska minulla on pitkä työmatka, johon kuuluu paljon kävelyä. Lisäksi bussit ovat talvella välillä myöhässä. Omalla autolla matkustaminen olisi helpompaa, mutta minulla ei ole ajokorttia. Mutta kyllä minä pärjään, Vilma kertoo.

– Kaipasin Suomessa aluksi myös filippiiniläistä ruokaa, mutta nykyään Suomesta saa jo sitäkin. Tilanne on parantunut siltä osin muutamassa vuodessa todella paljon!

Vilma on opiskellut ahkerasti LTQ:n järjestämällä suomen kielen kurssilla. Hän on kiitollinen mahdollisuudesta oppia lisää suomea.

– Suomen kielen opiskelu on hyvä asia meille. Olen aloittanut kerran aikaisemminkin suomen kurssilla, vuonna 2012, mutta jouduin lopettamaan sen silloin töiden takia. Nyt oppiminen on ollut hauskaa! Suomi on aika vaikea kieli, mutta jos todella haluaa oppia, niin silloin kyllä oppii. Ja kun asiat selitetään, niin me ymmärrämme. Yritämme aina parhaamme! Olisi mahtavaa jatkaa opiskelua ja oppia lisää, Vilma kertoo.

Vilma on tällä hetkellä tyytyväinen tasaiseen elämäänsä. Hän viettää paljon aikaa tyttärensä kanssa, eikä stressaa liikaa tulevasta. Haaveita ja tavoitteitakin on.

– Kun minulla on vapaa-aikaa, haluan vain ottaa rennosti, laittaa ruokaa ja siivota kotona. Joskus menen tyttäreni kanssa ostoksille. Muuten olemme vain kotona ja katsomme televisiota tai jotain sarjaa netistä. Tykkäämme yksinkertaisista asioista. Jos joku kutsuu meidät juhliin, menemme fiiliksen mukaan.

– Minulla on paljon haaveita ja unelmia. Suunnitelmani on jatkaa työskentelyä niin pitkään kuin pystyn ja säästää rahaa. Unelmani on antaa perheelleni hyvä elämä, Vilma sanoo.

On ihmisiä, joiden tapaaminen saa välittömästi hyvälle tuulelle, ja jotka levittävät positiivista energiaa ympärilleen. Juuri tällainen ihminen on Jessie Aniceto, Filippiineiltä kotoisin oleva LTQ:n kohdevastaava. Avoin ja positiivinen Jessie on työskennellyt LTQ:lla yli kolme vuotta ja kohdevastaavanakin runsaan vuoden. Jessien haastattelu aloittaa kolmen LTQ:n työntekijän haastattelun sarjan. Yhteistä haastateltaville on se, että he osallistuivat tänä keväänä LTQ:n järjestämään suomen kielen opetukseen.

Vaikka Jessie on ehtinyt tehdä jo varsin pitkän uran LTQ:lla, hänen ensimmäinen ammattinsa löytyy keittiöstä. Jessie työskenteli nimittäin Filippiineillä pitkään kokkina, ja siinä ammatissa hän suunnitteli jatkavansa Suomessakin.

– Tein jo lukioaikana Filippiineillä kokin töitä hotellien keittiöissä. Nautin siitä työstä, se oli minulle kuin leikkiä. Vuodesta 2004 vuoteen 2008 työskentelin risteilyaluksilla kokkina, minkä jälkeen palasin töihin mantereelle. Pidin hetken aikaa myös omaa ravintolaa Filippiineillä, Jessie kertoo.

Jessien elämä sai uuden suunnan, kun hänen työkaverinsa risteilyalusajoilta kertoi Filippiineillä toimivasta suomalaisesta yrityksestä, joka välitti kokkeja Suomeen. Jessie kiinnostui tästä mahdollisuudesta, joten vuonna 2011 hän muutti Suomeen.

-Tulin Suomeen tammikuussa, ja silloin satoi lunta ja oli todella kylmä. Se oli minulle pieni shokki. Mutta tilanne on varmaan sama kaikille trooppisista maista tuleville ihmisille. Suomalaiset ihmiset vaikuttivat alusta alkaen vakavilta mutta ystävällisiltä. Minulla on vain hyvää sanottavaa suomalaisista. He ovat ystävällisiä ja kohteliaita. Ja vaikka he ovat usein vakavia, syvällä sisimmässään he ovat rehellisiä ja lojaaleja, Jessie toteaa.

Jessien työura ei alkanut Suomessa ongelmitta. Kokin töiden löytäminen oli kielitaidottomuuden takia vaikeaa, eikä sopimuksistakaan pidetty aina kiinni.

-Yllätyin siitä, kuinka vaikeaa oli löytää Suomesta kokin töitä ilman suomen kielen taitoa. Lopulta sain työpaikan erään hotellin keittiöstä, mutta olin siellä vain runsaan kuukauden. Valitettavasti ravintolan omistaja ei noudattanut työsopimukseni ehtoja, joten jatkaminen oli mahdotonta, Jessie muistelee.

Hyvin pian sen jälkeen Jessie aloitti työt siivoojana eräässä siivousalan yrityksessä. Runsaat kolme vuotta sitten hän vaihtoi LTQ:lle, jossa hän työskenteli ensin noin kaksi vuotta siivoojana ja yleni reilu vuosi sitten kohdevastaavaksi. Jessie nauttii nykyisestä työstään.

-Päiväni ovat hyvin erilaisia. Esimerkiksi tällä hetkellä on menossa kiireinen jakso. Pyrin aina ottamaan huomioon asiakkaiden erityistarpeet mahdollisimman hyvin.

Jessie arvostaa erityisen paljon työnantajansa helposti lähestyttävää ilmapiiriä.

-LTQ on hyvä työnantaja. Tulen erinomaisesti toimeen kaikkien esimiesteni kanssa. Heidän tapansa kommunikoida ja toimia asiakkaiden kanssa on ihailtavaa. Työntekijät ovat ystävällisiä. He eivät kohtele minua pelkästään työntekijänä vaan myös ystävänä. Voin sanoa olevani hyvässä yrityksessä, Jessie kiittää.

Jessie aloitti opiskelun LTQ:n järjestämällä suomen kielen kurssilla maaliskuussa. Hänellä oli jo valmiiksi hieman kosketuspintaa suomen kielen opiskeluun.

-Aloitin opiskelun suomen kielen kurssilla samana vuonna kun tulin Suomeen, mutta kurssi ei kestänyt kovin pitkään. Vaikka tunneilla opittiin ja puhuttiin suomea, niin kotona ja vapaa-ajalla käytin kuitenkin äidinkieltäni tagalogia ja englantia.

Jessien mielestä suomen kielen opiskelu on aluksi todella vaikeaa, mutta vähä vähältä se helpottuu. Oppimisen huomaa esimerkiksi siitä, että edellisen opetuskerran uudet sanat ovatkin seuraavalla kerralla jo tuttuja. Tietysti oppiminen olisi vielä nopeampaa, jos voisi opiskella joka päivä.

– Otin osaa LTQ:n järjestämällä suomen kielen kurssille, koska haluan oppia lisää suomea. Uskon, että kun opin puhumaan ja kirjoittamaan entistä paremmin, moni uusi ovi avautuu elämässä. Se on keskeisin syyni opiskella kieltä. Haluankin kiittää tästä mahdollisuudesta LTQ:ta ja erityisesti toimitusjohtaja Liisa Laakkosta sekä suomen kielen opettajaamme Kai Löfgreniä.

Jessie viihtyy työssään ja Suomessa, ja on tyytyväinen nykytilanteeseensa. Hän näkee itsensä Suomessa ja LTQ:lla tulevaisuudessakin.

– Haluaisin jäädä Suomeen loppuiäkseni, jos minulla on siihen mahdollisuus. Ja jos saan työskennellä LTQ:lla pitkään, esimerkiksi vielä 10 tai 15 vuodenkin päästä, olen tyytyväinen. Olisin iloinen, jos saisin työskennellä täällä niin kauan, Jessie kertoo.

Vaikka Jessie on kotiutunut erinomaisesti Suomeen, hän kaipaa Filippiineiltä perhettään ja vanhoja harrastuksiaan.

-Minulla on välillä ikävä vanhempiani, siskoani ja veljeäni, jotka asuvat Filippiineillä. Kaipaan myös koripallon pelaamista. Pelasin nuorempana todella paljon koripalloa, ja se on laji, jota rakastan. Lukiossa mietin koripalloa oppitunneillakin, se oli minun juttuni. Ja toinen asia, jota haluaisin tehdä taas enemmän, on ruoanlaitto. Olen kaivannut sitä kauan, Jessie sanoo.

Sally Unite on työskennellyt LTQ:lla noin kahden vuoden ajan. Jessie Aniceton ja Vilma Baldevaronan tapaan Sallykin osallistui viime keväänä järjestettyyn suomen kielen opetukseen.

Opiskelijana Sally oli hyvin pedantti, innokas ja kuuliainen, ja omalla aktiivisuudellaan hän lisäsi muidenkin opiskeluintoa. Kun Sally oppi uuden asian ja tiesi vastauksen johonkin kysymykseen, hän paloi halusta päästä sanomaan se ääneen. Tällaisella asenteella oppimista syntyy väkisinkin. Sallyn haastattelu päättää kolmen LTQ:n työntekijähaastattelun sarjan.

Toisin kuin Jessielle ja Vilmalle, Sallylle suomen kielen opiskelu oli uutta, sillä hän ei ollut osallistunut aiemmin suomen kielen kursseille. Siitä huolimatta hän teki aina parhaansa ja omaksui hyvin uusia asioita.

– Suomen kieli tuntuu todella vaikealta. Yritän kuitenkin parhaani ja haluan kovasti oppia lisää, koska haluan pystyä kommunikoimaan suomen kielellä, Sally kertoo.

Vaikka Sallyn suhde suomen kieleen on vasta tutustumisvaiheessa, kielen oppimisesta – ja opettamisestakin – hänellä oli kuitenkin aiempia kokemuksia. Sally ehti nimittäin työskennellä kotimaassaan Filippiineillä opettajana ennen saapumistaan Suomeen.

– Kun valmistuin lukiosta, työskentelin vuoden englannin kielen opettajana yläasteella. Pidin työstä, mutta palkka oli huono, joten en jatkanut siinä. Se oli kuitenkin kiinnostava kokemus, Sally muistelee.

Sally saapui Suomeen hyvin pian opettajavuotensa jälkeen, vuonna 2000. Tuolla kertaa hän viipyi Suomessa kuitenkin vain kaksi vuotta.

– Työskentelin Kirkkonummella perheessä, jossa hoidin lapsia ja siivosin kotia. Elämäni oli aika vaikeaa, koska Kirkkonummi oli kaukana kaikesta, enkä tuntenut oikein ketään. Viikonloput vietin Espoossa siskopuoleni luona, mutta en tutustunut oikeastaan ollenkaan uusiin ihmisiin kahden vuoden aikana. En ollut onnellinen, Sally muistelee.

Noiden kahden vuoden jälkeen Sally palasi Filippiineille ja asettui maan pääkaupunkiin Manillaan. Siellä hänen elämänsä meni eteenpäin: hän työskenteli hotellissa, meni naimisiin ja sai lapsen. Palkka hotellin vastaanottovirkailijana ei kuitenkaan ollut erityisen hyvä, joten koitti aika palata Suomeen.

– Kun palasin Manillaan, sanoin siskolleni, etten tule enää takaisin Suomeen. Mutta sitten kuulin, että Suomessa olisi työpaikka tarjolla, ja päätin palata.

Paluu koitti helmikuussa 2016. Sally työskenteli ensin eräässä siivousalan yrityksessä, mutta hän ei saanut sieltä kokopäivätyötä.

– Siskoni on töissä LTQ:lla, ja pyysin häntä auttamaan minua. Hänen ansiostaan pääsin työhaastatteluun ja lopulta LTQ:lle töihin. Nyt olen tyytyväinen ja onnellinen, koska olen tavannut töissä kaikki ystäväni. Haluan pysyä täällä ja työskennellä jatkossakin LTQ:lla, Sally hymyilee.

Kun Sallylla on vapaa-aikaa, hän tykkää katsoa televisiota ja viettää aikaa Suomessa asuvien sisarustensa kanssa. Sally katsoo televisiota myös opiskelutarkoituksessa, koska hän pyrkii oppimaan suomea katsomalla suomenkielisiä uutisia. Pian hän pääsee käymään myös kotimaassaan.

– Olen menossa lomalla Filippiineille tapaamaan miestäni ja tytärtäni sekä sukulaisiani. Tyttäreni on nyt 16-vuotias. Yritämme saada mieheni ja tyttäreni oleskelulupahakemukset kuntoon, jotta he voisivat tulla Suomeen. Olisimme sitten kaikki vihdoin yhdessä.