Kylmäpattereiden pesut

22.08.2023

LTQ:n siivouspalvelut räätälöidään aina monimuotoisen asiakaskuntamme tarpeiden mukaan, minkä seurauksena tehtäväkirjomme on hyvinkin laaja. Tässä blogijulkaisussa kerromme yhdestä mielenkiintoisesta teollisuussiivouksen osa-alueesta: kylmäpattereiden pesusta. Juttua varten on haastateltu LTQ:n palveluohjaajaa Jay Anicetoa; Jay on teollisuussiivouksen asiantuntija ja johtaa operatiivista työtä LTQ:n isossa asiakaskohteessa, jossa kylmäpattereita on kymmenittäin. Mutta mitä ovat kylmäpatterit, miten ne pestään ja miksi on tärkeää pitää ne puhtaina? Muun muassa näihin kysymyksiin saat alta vastauksen.

Kylmäpatterit – teollisuustilojen jäähdyttäjät

Lämpöpatterit ovat kaikille tuttuja, ja kylmäpatterit ovat ikään kuin niiden vastakohta: ne pitävät sisätilat viileinä. Alhainen lämpötila on tärkeä teollisuuskohteiden varastotiloissa, joissa säilytetään muun muassa elintarvikkeita tai muita lämpötilaherkkiä tuotteita. Jos kylmäpattereihin kerääntyy likaa ja pölyä, ne eivät pysty kunnolla ylläpitämään varaston optimaalista lämpötilaa, mikä vaarantaa elintarvikkeiden säilyvyyden. Puhtaat patterit turvaavat kylmäketjun säilymisen ja edistävät elintarviketurvallisuutta. Likaisina kylmäpatterit menevät myös herkemmin rikki, jolloin niitä tarvitsee huoltaa ja korjata, mikä taas kustantaa asiakkaalle huomattavasti enemmän kuin niiden säännöllinen pesettäminen. Lisäksi likainen patteri on aina paloturvallisuusriski.

Jay nostaa myös esiin, että kylmäpattereiden pesulla on lisäksi ympäristövaikutus. Puhtaat kylmäpatterit ovat huomattavasti energiatehokkaammat likaisiin verrattuna, joten ne säästävät kaiken kukkuraksi luontoa. Meille LTQ:lla ympäristövastuullisuus on tärkeä aihe, ja meille on aina ilo ja kunnia toimia asiakkaidemme ympäristökumppanina ja olla osatekijä heidän ympäristötarinassaan. Voit lukea lisää LTQ Green & Clean ‑ympäristöajattelusta täältä.

Vaativaa työtä turvallisesti

Kylmäpattereiden peseminen ei ole ihan yksinkertaista puuhaa, sillä ne sijaitsevat hankalassa paikassa.
– Patterit ovat ylhäällä varastotilan sisäkatossa, ja niiden pesemiseen käytetään nostimia, Jay kertoo.
Varasto on kovassa käytössä, ja tuotannon aikataulujen takia kaikkien kylmäpattereiden peseminen ei olekaan mahdollista toteuttaa yhdellä kertaa. Pesut nimittäin suoritetaan turvallisuussyistä sellaisena ajankohtana, jolloin asiakkaan työntekijöitä ei ole paikalla, ja tällöin ehditään pestä vain muutama patteri. Jay käy viikoittain yhdessä asiakkaan kanssa läpi, minkä alueen patterit sillä viikolla pestään.

Suunnitteluvaihe on tärkeä, jotta osataan tehdä oikeat esitoimenpiteet: Ensinnäkin tilankäyttäjiä tulee informoida tulevasta pesusta jo hyvissä ajoin ennen pesupäivää. Vaikka alueella ei pitäisi pesuajankohtana olla varastotyöntekijöitä kuljeskelemassa, pesusta tiedottaminen on työturvallisuusseikka ja siksi välttämätöntä.
– Lattiat ovat pesun aikana märät ja siksi liukkaat, Jay tiivistää.
Pestävä alue täytyy myös valmistella varsinaista pesutyötä varten. Valmisteluun kuuluu paloilmaisimien kytkeminen pois päältä, pesussa käytettävien välineiden siirto työalueelle, alueen rajaus ja varoituskylttien esillepano sekä sähkön ja veden johtaminen työalueelle. Lisäksi on tehtävä tarvittavat suojaukset ympäristöön – esimerkiksi sähkökytkimet, sprinklerit ja pistorasiat on aina suojattava. Tehtävää on paljon, eikä niitä saisi hoidetuksi yksin, vaan työt hoidetaan Jayn mukaan kahdessa tiimissä.

Valmisteluiden jälkeen voidaan aloittaa itse pesutyö. Kylmäpattereiden pesussa pääasiallinen työväline on kuumavesipainepesuri, jolla puhdas vesi saadaan tehokkaasti vaikeasti saavutettaviin patterilamelleihin asti. Puhdistuksessa käytetään veden lisäksi puhdistusvaahtoa ja kuumaa höyryä. Vaikka työ tehdään katonrajassa, pesuprosessissa käytetty vesi päätyy lopulta varaston lattialle, mistä se poistetaan päältä ajettavalla vesi-imurilla. Tämä vaihe on turvallisuuden kannalta erittäin tärkeä, sillä kuivaamaton lattia aiheuttaisi liukastumisriskin. Työvälineiden lisäksi LTQ:n pesutiimin varustukseen kuuluu turvasaappaat, turvavaljaat, kypärä sekä sadetakki suojaamaan roiskuvalta vedeltä. Pesijällä on myös kuulosuojaimet.

Tehtävää varten työntekijät tarvitsevat monia taitoja. Erityisesti välineiden oikeaoppinen käyttö on ensiarvoisen tärkeää: turvalliseen nostimen käyttöön työntekijät ovat saaneet nostinkoulutuksen, ja heidän on osattava sekä ajaa että huoltaa lattian kuivaamiseen käytettävää vesi-imuria. Henkilöstökoulutukset ovat merkittävä osa LTQ:n arvoja, ja nostinkoulutukset ovatkin hyvä esimerkki koulutuksista, joilla lisätään työturvallisuutta.

Työ on vaativaa eikä sovi ihan kenelle tahansa:
– Painepesurin käytössä tarvitaan hyvää kuntoa ja kestävyyttä. Lisäksi työntekijöiltä edellytetään yleistä neuvokkuutta ja hyviä yhteistyötaitoja, Jay kertoo. – Jos työssä esimerkiksi tulee vastaan jotain odottamatonta, työntekijöiden täytyy pystyä ratkaisemaan yllättävä tilanne. He kertovat tapauksesta sitten aina minulle, ja minä puolestani tiedotan asiakasta. Toimin ikään kuin siltana asiakkaan ja työntekijöiden välillä.
Työolosuhteet vaativat työntekijöiltä lisäksi tietynlaista sisukkuutta:
– Koska tiloissa on kylmä ja ollaan tekemisissä veden kanssa, on myös tärkeää, että pystyy sietämään pientä epämukavuutta.

Ota yhteyttä

Kiitos mielenkiinnostasi ja tutustumisesta kylmäpatteripesuihin. Voit lukea lisää teollisuussiivouspalveluistamme tästä linkistä. Jos haluat saada henkilökohtaisen tarjouksen tai kuulla lisää palveluistamme, älä epäröi ottaa yhteyttä – LTQ:n ammattitaitoinen tiimi on valmiina auttamaan parhaalla mahdollisella tavalla!


Yhteydenottopyyntö

Kysy lisää palveluistamme! Vastaamme yhteydenottopyyntöihin lähtökohtaisesti välittömästi ja viimeistään yhden työpäivän sisällä.